Kategorie
 
 
 
 
 

Jaké řasy se obvykle vyskytují v jezírku?

Zahradní jezírko je krásná věc, která si však vyžaduje pravidelnou péči. V opačném případě nám snadno může přinést více starostí než potěšení. Častou příčinou těchto starostí jsou řasy, o nichž se hodně mluví, protože jsou z projevů problémů s jezírkem nejviditelnější.

Když se voda v jezírku zazelená, určitě zpozorníme. Zelená prostě není zdravou barvou vody. Poukazuje na přítomnost řas. A hodně řas znamená nevyvážený ekosystém našeho jezírka.

Není řasa jako řasa

Aby to nebylo tak jednoduché, existuje vícero druhů řas, a na každou řasu musíte jít jinak. V základu se řasy dělí na jednobuněčné a mnohobuněčné. Mnohobuněčným se také říká vláknité řasy.

To je tedy základní dělení. Vláknitých řas existuje také spousta druhů, ale pro nás je důležité, že na rozdíl od jednobuněčných řas se o dost náročněji odstraňují. Proto je lepší se už preventivně postarat o to, aby se ve vašem jezírku vůbec neobjevily. Jak to přesně udělat, to si řekneme v některém z dalších článků.

Nezdravě působící zelenou vodu však vytvářejí jednobuněčné řasy, konkrétně v našich podmínkách váleč koulivý, jehož jednotlivé buňky vytvářejí ve vodě kolonie. Jednotlivé buňky se do kolonií spojují charakteristickým slizem.

Na UV lampu pozor

Mnozí odborníci radí používat k odstraňování zelené vody UV lampu. Jenže UV lampa je vhodná spíše pro bazény, ve kterých je jakýkoliv život spíše nežádoucí. Předpokládáme však, že vaším záměrem pro tvorbu domácího jezírka bylo naopak zvýšení rozmanitosti života ve vaší zahradě.

UV lampa funguje jako sterilizátor, který zbavuje vodu nejen řas (a to ještě spíše jen těch jednobuněčných) ale i bakterií a dalších mikroorganismů, důležitých pro ekosystém, do kterého patří mimo jiné i ryby.

Ekosystém vašeho jezírka při používání UV lampy nikdy nebude vyvážený, což se projeví nejprve hromaděním nerozloženého bahna na dně jezírka. A toto bahno bude hnít a zapáchat. Navíc se tak nastartuje začarovaný kruh s přesně opačným efektem, než jaký jste si přidáním UV lampy přáli.

Více o problémech, které používání UV lampy jezírkovým ekosystémům způsobuje, si budete moci už brzy přečíst v připravovaném článku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze