Bakterie v lidském těle

Kategorie
 
 
 
 
 

Bakterie v lidském těle

Lidské tělo je domovem více než 2 kg bakterií, kterých je více než všech buněk našeho těla. Různé kmeny obývají prakticky všechny vnější a vnitřní části našeho těla. Některé z nich mohou způsobit vážné onemocnění, ale většina z nich jsou "dobré" bakterie, které jsou nezbytné pro řádné fungování našeho těla.

Význam střevních bakterií

Jednou z nejdůležitějších úloh našich "dobrých" bakterií, je ochrana proti invazi parazitických patogenů. Vědecké pozorování dokazují, že lidé jsou schopni uchovat vlastní kmeny bakterií v průběhu života. Bakterie s námi spolupracují i ​​při dalších procesech, jako je metabolismus, kde bacily tlustého střeva (Escherichia coli) - důležité trávicí bakterie, tvoří vhodné mikroklima střev a produkují vitamíny a další látky, které potřebujeme. Střevní mikroflóra napomáhá mnohým důležitým procesů v našem těle, včetně trávení. Střevní bakterie umožňují fermentaci vlákniny, vyrábějí vitamin K a vitaminy skupiny B, pomáhají vstřebávání elektrolytů - soli sodíku, draslíku a hořčíku, zda zvýšit biologickou dostupnost dalších minerálů. Zkrátka, regulují naše trávicí procesy a tak předcházejí nepříjemným onemocněním, jako jsou průjem či zácpa.

Bakteriálna ochrana

Střevní bakterie hrají v našem těle obrannou roli. Lze říci, že budují barikády na střevní stěně, které patogenům brání uvolňování do krevního řečiště a současně s nimi bojovat o živiny v tlustém střevě, vytvářet tak nepříznivé prostředí pro jejich rozvoj. Ve vážnějších případech pomáhají mobilizovat imunitní systém a protilátky. Nedávné studie ukazují, že mohou také snížit riziko vzniku některých druhů rakoviny. Bakterie pomáhají zmírnit příznaky intolerance laktózy a snížit riziko vzniku alergií u lidí. Největším nepřítelem našich "dobrých" bakterií je antibiotická léčba, která může způsobit skutečný zmatek v zažívacím traktu. Těchto cenných mikroorganismů se však můžeme zbavit i pomocí špatné stravy a špatného životního stylu. Pak nám ale hrozí vážné poruchy.

tajuplné probiotika 

Termín probiotický je odvozen od řeckého slova pro bios - pro život a označuje živé mikroorganismy, které po požití mají příznivý vliv na hostitelský organismus. Dějiny probiotik jsou poměrně krátké. Objevil je na počátku dvacátého století Ilja Mečnikov, majíce na zřeteli pozitivní účinky jogurty obsahující jeden z kmenů bakterií mléčného kvašení. Od té doby, jak uvedli na trh první záměrně vyrobený probiotický výrobek, prošlo již 70 let. Dnes máme na výběr z množství probiotických potravin, ale o probiotikách toho stále neumíme mnohem více.

Probiotické kmeny bakterií

Zatím máme izolovaných jen několik probiotických kmenů, z nichž nejlepší a nejpoužívanější jsou Bifidobacterium a Lactobacillus. Kritéria, která dali vědci skutečným probiotikům, jsou velmi přísné. Skutečné probiotikum: 

  • pochází z přirozené střevní flóry člověka
  • dokáže přežít cestu kyselým prostředím zažívacího traktu
  • a když to dosáhne, je schopno jej kolonizovat.
  • dokáže nejen žít a množit se v lidském těle a ovlivňovat ho pozitivní, ale i nevykazovala žádné vedlejší účinky.

Probiotika v medicíně 

Perspektivy pro klinické farmaceutické přípravky založené na laktobacily (bakteriích mléčného kvašení) jsou velmi široké. Výzkumy na tyto specifické druhy mikroorganismů, se začaly provádět pouze v nedávné době a mnohé z nich ještě nejsou potvrzeny, ale výsledky budou velmi slibné. Naznačují, že kmeny Lactobacilli by mohly být použity účelně mimo jiné k prevenci a léčbě plynatosti a zácpy u dospělých (zejména u starších osob), dále v eradikační terapii na odstraňování Helicobacter pylori, na stimulaci imunitního systému a zkrácení doby trvání rotavirové průjmy, zda léčbě kolitidy způsobené Clostridium difficile.

Probiotika při léčbě antibiotiky 

Mnohé studie potvrdily správnost teze, že antibiotika by měly jít vždy ruku v ruce s probiotiky. Probiotika přítomné při antibiotické léčbě eliminují nežádoucí účinky léčby. Zabraňují zničení přirozené mikrobiální flóry ve střevech, a tím snižují nepříjemné a někdy i nebezpečné účinky antibiotik na trávicím systému. Probiotika by měly užívat v průběhu léčby a až čtyři týdny po skončení léčby antibiotiky a přispět tak k obnově zničené mikroflóry dobrých bakterií. Posilování odolnosti organismu, zejména po několika sériích užívání antibiotik, je velmi důležité, zejména pro děti, jejichž mladé organismy jsou obzvláště náchylné k infekcím.

Probiotické výrobky

Nejčastějším zdrojem bakterií mléčného kvašení jsou kyselé mléčné nápoje. Jogurt se na začátku své kariéry prodával v lékárnách. Dnes ho můžeme dostat v každém obchodě s potravinami, ale ne vždy se v něm najde, co potřebujeme. Pokud jde o obsah dobrých bakterií, můžeme jogurty rozdělit do několika generací. Jogurty první generace jsou ty, které obsahují mikroorganismy důsledkem přirozeného kvašení mléka. Druhá generace, tzv. biojogurtu obsahují dodatečně přidány kmeny střevních bakterií, které pracují déle a lépe. Nicméně, nejvíce efektivní jsou jogurty třetí generace, takzvané probiotické. Obsahují nejen speciálně vybrané kmeny střevních bakterií, ale také kultivační médium - prebiotikum, díky čemuž se jim bude lépe dařit. Kromě toho, obsah prebiotik má i další výhody jako snížení hladiny cholesterolu v krvi, či snížení energetického obsahu jogurtu.

Přeložené znění, A.Czarnewicz-Kamińska, www.fit.pl

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze