Co je to Bokashi kompostování?

Kategorie
 
 
 
 
 

Co je to Bokashi kompostování?

Bokashi kompostování je metoda na rychlý rozklad organické hmoty a odpadu. Na rozdíl od běžného konvenčního kompostování se při tom používají probiotické kultury SCD Probiotics ™, které se v podobě Bokashi přidávají do domácího kompostéru spolu s kuchyňským odpadem. Bokashi kompostování spíše připomíná fermentační proces jako konvenční kompostování. Organická hmota nepotřebuje přístup vzduchu na to, aby se dokázala fermentovat. Právě proto je Bokashi kompostování zcela bez zápachu a je tak vhodné pro použití v kuchyni. Kromě toho se kompostéry uzavírá vzuchotesným uzávěrem, čili je nepřístupný dětem, zvířatům a hmyzu. V SCD Domácím kompostérů lze recyklovat veškerý kuchyňský odpad. Dokonce i mléčné či masné zbytky, které nelze přidávat do běžných kompostér. Můžete tak obohatit svůj kompost io výživné a hodnotné látky z těchto surovin. Během fermentačního procesu může vznikat přebytečná tekutina. Na její odebírání slouží otočný kohoutek na přední straně kompostér. Avšak ani toto není odpad. Tekutinu, často nazývanou i Bokashi čaj (z anglického Bokashi Tea) lze použít hned dvěma způsoby, podle vaší potřeby. Můžete ji použít na čištění výlevek, sifonů a kanalizačních potrubí nebo po zředění s vodou na hnojení vašich pokojových rostlin. Bokashi čaj je bohatý na minerály, organické látky a hlavně SCD probiotickou kulturu. Kompostování s Bokashi je navíc velmi rychlé. V praxi netrvá fermentování déle než 2 týdny, aby SCD probiotika rozložily plný kompostér odpadu. Jak to vypadá, když je fermentace dokončena? Organické zbytky nevypadají stále jako běžný kompost, právě proto, že zbytky nehnily, ale fermentovalo. Snadno ještě můžete identifikovat jednotlivé části "hmoty". Avšak rozhodující část fermentace byla ukončena a tato fermentovaná hmota představuje čisté živiny v rostlinám okamžitě dostupné formě. Tyto fermentované zbytky můžete zužitkovat dvěma způsoby. Buď je přidáte k existujícímu zahradnímu kompostu, nebo je můžete přímo zakopat do země. Tam se zbytky budou dále kompostovat a potrvá měsíc až dva (v závislosti na ročním období, charakteristice, teplotě a vlhkosti půdy) dokud se fermentovaná hmota zcela rozloží a stane se součástí půdy. V tomto stádiu si už váš kompost nevyžaduje aktivitu. Netřeba ho aerovať, převracet, překopávat ani vůbec se mu věnovat. SCD Domácí kompostér s Bokashi představují ideální metodu na domácí kompostování. Je rychlé, jednoduché, bez hmyzu a zápachu a umožňuje vám kompostovat úplně všechny kuchyňské zbytky. Odpad snadno proměníte na dostupné živiny, pomůžete své zahrádce a snížíte produkci komunálního odpadu na skládkách.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze