Kategorie
 
 
 
 
 

Co se děje při čištění vody v ČOV

Čištění odpadních vod  je proces odstraňování znečišťujících látek z odpadních vod. Aby se odstranily fyzikální, chemické a biologické nečistoty, používají se fyzikální, chemické a biologické procesy.

Základní informace o odpadních vodách

Největší problémy v čistírnách odpadních vod způsobuje vznikající kal. Hnilobný zápach je zřejmě hlavním důvodem, proč se tímto odpadem zabýváme. V některých čistírnách se využívají kyslíkové injekce, které pomáhají redukovat sirovodík, avšak ani tyto injekce nedokáží zcela eliminovat nepříjemný hnilobný zápach. Představujeme Vám bakterie do čov , jako komplexní řešení provozu čistírny odpadních vod.

V čistírnách odpadních vod je pevný, organický, dusíkatý, odpadový materiál - kal, změněn na amoniak prostřednictvím procesu zvaného mineralizace , která způsobuje hnilobný zápach. Tento proces je jednoduchý, hmota se z organické změní na anorganickou, a tak se "zmineralizuje". V odpadních vodách se nachází několik hlavních složek, které tvoří odpadový materiál (kal), jsou to výkaly, rozkládající se rostliny a živočichy a nadbytečné potraviny. Pokud se v tomto systému nenachází žádný zdroj organického dusíku, heterotrofní bakterie využívají amoniak a rozkládají se na méně škodlivé sloučeniny, které nejsou hnilobné. Navíc velké množství chemické spotřeby kyslíku, biologické spotřeby kyslíku a rozpustných látek, způsobuje znečištění vody, což může dále vést ke zničení života ve vodě.

Biologická spotřeba kyslíku je procedura, která slouží k určení času, za který biologický organismus spotřebuje kyslík ve vodě. Chemická spotřeba kyslíku vyjadřuje množství organických látek ve vodě. Od obou hodnot závisí kvalita vody, a proto se tato metoda využívá iv čistírnách vod. Hlavním účelem čištění odpadních vod je odstranit suspendované a organické látky naměřené chemickou spotřebou kyslíku a biochemickou spotřebou kyslíku. Kromě toho je také důležitá redukce fekálních koliformních bakterií.

Koliformní bakterie se nacházejí v trávicím traktu lidí a živočichů. Pokud koliformní bakterie nacházejí ve vodovodní vodě, znamená to, že, že systém čištění vody nefunguje, nebo může být vadné potrubí. Kontaminace vody může způsobit různé zdravotní problémy, jako jsou průjem, nevolnost a zvracení.

Stručně řečeno, čištění odpadních vod nebo domácího odpadu, je proces odstraňování znečišťujících látek z odpadních vod, a to z odtoku (odpadních vod) az domácího odpadu. Aby se odstranily fyzikální, chemické a biologické nečistoty, používají se fyzikální, chemické a biologické procesy. Jejich cílem je vyrábět upravenou odtokovou vodu a pevný odpad nebo kal vhodný k opětovnému použití, případně na vpuštění zpět do přírody. Tento materiál je často neúmyslně kontaminován mnoha toxickými organickými a anorganickými sloučeninami. V odpadních vodách se obvykle nachází velké množství patogenů, suspendovaných látek, bílkovin, minerálních solí a chemických látek. Je velmi obtížné vyčistit takové odpadní vody bez použití chemických látek.

Probiotika v čistírnách odpadních vod

Probiotický znamená v překladu "obsahující živé mikroorganismy", které pokud jsou dávkovány v přiměřeném množství, pozitivně působí na zdraví hostitele. Představa probiotik je dále rozšířena, na zlepšení zdraví a výkonnosti se vyžaduje vytvoření uceleného systému vytvořeného z užitečných živých mikrobiálních kultur. Mnoho probiotických kmenů se bezpečně používá již dlouhou dobu. I v čistírnách odpadních vod se probiotika používají již několik let. Probiotika v odpadních vodách redukují nepříjemný zápach , redukují kal a snižují úroveň škodlivých organických sloučenin. V současnosti již mnoho čistíren odpadních vod využívá různé druhy probiotik, ale obvykle používají pouze několik kmenů.

Probiotika se v průmyslu odpadních vod používají již mnoho let. "Probiotický" znamená obsahující živé mikroorganismy. Pokud jsou probiotika dávkovány v přiměřeném množství, pozitivně působí na zdraví hostitele. K čištění odpadních vod se používají například tyto mikroorganismy: Bacillus, fototrofné bakterie, bakterie mléčného kvašení a kvasinky.

Bakterie mléčného kvašení produkují kyselinu mléčnou jako hlavní metabolický konečný produkt fermentace sacharidů. Bakterie mléčného kvašení se také vyznačují zvýšenou odolností vůči nižšímu pH. To umožňuje, aby bakterie mléčného kvašení konkurovaly jiným bakteriím v přirozeném kvašení, protože mohou odolávat zvýšené kyselosti. Prostřednictvím metabolismu bakterií mléčného kvašení se vytváří CO 2 (oxid uhličitý). To využívají další druhy společenství jako zdroj energie pro vlastní metabolické systémy, např. fototrofné bakterie. Kvasinky a fototrofné bakterie jsou známé jako heterotrofní bakterie, což znamená, že využívají organické substráty, aby získali uhlík pro svůj růst a vývoj. Heterotrofní bakterie se mohou rozmnožovat od 15 min. do jedné hodiny. Heterotrofní bakterie jako Bacillus jsou také velmi odolné díky jejich tepluvzdorným vlastnostem a sport-tvorným schopnostem, které pomáhají zvyšovat celkovou trvanlivost produktu. Fototrofné bakterie jsou schopny ve svém vegetačním cyklu využívat organické i anorganické látky, jako je např. uhlík. Schopnost fototrofných bakterií využívat sirovodík , který je jedovatý a změnit jej do nejedovaté formy, je také velmi užitečné při čištění odpadních vod.

SCD Probiotics ™ při čištění odpadních vod

Kmeny obsažené v SCD Probiotics ™ dokáží spolu koexistovat na základě svých metabolických vlastností. Kvasinky mají schopnost absorbovat glukózu jako substrát a produkují kyselinu pyrohroznovou prostřednictvím metabolismu sacharidů. Kyselina pyrohroznová může být použita jako substrát mikro-aerobních bakterií mléčného kvašení. Pokud se tedy bakterie mléčného kvašení pomocí metabolitu kvasinek množí, vytvářejí kyselinu mléčnou, která se tak stane podkladem fotosyntetických bakterií a dovolí jim rozmnožovat se. Následně kvasinky využijí sacharidy jako substrát vytvořen těmito fotosyntetických bakteriemi a mohou se opakovaně množit. Z toho vyplývá, že mikroby nacházející se v technologií SCD Probiotics ™ si navzájem pomáhají, udržují se při životě a posilují se v životním prostředí. Každá skupina mikrobů má jiné vlastnosti, což pomáhá vysvětlit, proč je technologie SCD Probiotics ™ taková efektivní.

Výzkumy dokazují, že bakterie, které se nacházejí v technologií SCD Probiotics ™, jako Lactobacillus, kvasinky (např. Bacillus), Rhodopseudomonas a další, dokázali po 4 měsících používání snížit celkové množství koliformních bakterií v čistírnách odpadních vod o 80%. Metabolity bakterií mléčného kvašení v některých studiích prokázaly antibakteriální schopnosti . V závislosti na prostředí, výživy a typu druhů, mohou produkovat kyselinu mléčnou, kyselinu octovou, ethanol, diacetyl, CO 2 (kyselina uhličitá), H 2 O 2 , reuterín, deriváty kyseliny mléčné (hydroxylová kyselina mléčná), a malé peptidy (např . jako bacteriocíny). Tyto antimikrobiální látky mohou buď potlačovat nebo zabíjet vybrané mikroorganismy, jako jsou plísně, kvasinky, koliformní bakterie, vegetativní bakterie, bakteriální spóry, a dokonce i viry.

V případě, že jsme nahradili kyslíkové injekce technologií SCD Probiotics ™, úroveň sirovodíku se výrazně snížila, a tedy léčba injektáží mohla být ukončena. Kromě toho se do 24 hodin zredukoval i nepříjemný zápach. To způsobily mikroby, které mají schopnost rozkládat různé organické sloučeniny. Společenství mikrobů je schopno zpracovat organické sloučeniny a přeměnit je do prospěšné formy pro produkty.

Pomocí technologie SCD Probiotics ™, Indonésie dokázala snížit CHSK, BSK 5 a rozpustné látky o 40-50%, 42-55% a 44-71% v uvedeném pořadí. Technologie SCD Probiotics ™ byla použita pravidelně každých 10 dní. Mikroby dokázali fermentovat organické látky, což vedlo k tvorbě jednodušších organických sloučenin, jako jsou aminokyseliny, alkoholy, cukry a organické kyseliny, které jsou prospěšné a nejsou takové škodlivé pro okolní prostředí. To má za následek snížení CHSK, BSK 5 a rozpustných látek, které obvykle způsobují hnilobný zápach.

Fototrofné bakterie v technologii SCD Probiotics ™ mají další důležitou roli při řešení problematiky odpadních vod, protože mají schopnost degradovat organické sloučeniny. Mohou oxidovat NH 3 a používat sluneční záření jako zdroj energie a CO 2 jako zdroj uhlíku. Jak již bylo zmíněno, tím, že se v těchto probiotikách nachází více druhů bakterií, jsou schopny rozkládat najednou hned několik druhů organických sloučenin a nejen jeden kmen mikroorganismů. Pokud se hodnoty BSK 5 , CHSK, a rozpustné látky zvýší, způsobuje to pokles kyslíku, což vede k nepříjemnému zápachu. Když je jejich hodnota příliš vysoká, organické sloučeniny se nedokáží rozložit svépomocí. SCD Probiotics ™ dokáže tyto problémy řešit rozkladem organických sloučenin a jejich přeměnou na prospěšné vedlejší produkty, jako např. aminokyseliny, jak jsme již uvedli výše. Kromě toho je známo, že SCD Probiotics ™, dosahují vyšší účinnost než běžné konkurenční výrobky. Většina probiotik obsahuje jednolůžkové kmeny ve formě prášku a jsou velmi drahé. Jak již bylo vysvětleno, výrobky SCD jsou likvidní a nachází se v nich společenství minimálně 15 druhů bakterií v závislosti na výrobku. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze