Kategorie
 
 
 
 
 

Kompostujeme doma. Jak začít?

Návod jak začít s domácím (kuchyňským) kompostováním.

Potřebujeme: Na začátek potřebujeme jeden SCD Domácí kompostér, ale vřele doporučujeme mít dva - jeden se právě plní, zatímco druhý - necháváme plný fermentovat. Se dvěma kompostéry může běžná rodina kompostovat v nepřetržitém cyklu. Dále potřebujeme sáček Bokashi a nějaký ten odpad;) Postup: 1. Na dno kompostéru rovnoměrně nasypeme za slabou hrst Bokashi.  2. Přidáme vrstvu kuchyňských zbytků, v tloušťce několik cm. Větší kusy je dobré rozdělit nebo rozkrojit na menší - povedzem velikosti vejce, urychlíme tím jejich rozklad. Můžeme přidávat všechen odpad - zbytky zeleniny, masa, sýrů, syrové i tepelně upravovány zbytky jídel. Nedoporučujeme lít tekutiny, jako džus či mléko. 3. Každou vrstvu opět posypeme hrstí Bokashi. Můžeme snadno vmíchat s odpadem. 4. Po vytvoření nové vrstvy vždy mírně zatlačíme, abychom vytesnili co nejvíce vzduchu a zatížíme (doporučujeme talíř). 5. Nádobu kompostér zavřeme věkem. Víko nádobu téměř hermeticky uzavře, což zabrání vysypání nádoby, úniku pachů a lákání hmyzu. 6. V tomto procesu pokračujeme až do naplnění kompostér. 7. Každé 2-3 dny zkontrolujeme, zda nevzniká přebytečná tekutina. Pokud ano, vypustíme ji kohoutkem a využijeme (po naředění) na hnojení rostlin. Nádobu kontrolujeme i poté, co jsme ji naplnili. 8. Po naplnění kompostéru necháme odpad 2 týdny fermentovat v uzavřeném stavu, přičemž dále kontrolujeme přebytečnou tekutinu. Během tohoto období začneme plnit druhý kompostéry (pokud máme). 9. Po 2 týdnech je kompost zcela fermentovaný a vhodný pro použití v zahradě. To je všechno. Je to úplně jednoduché. Podle tohoto postupu můžete recyklovat téměř 100% vašeho organického kuchyňského odpadu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze