Kategorie
 
 
 
 
 

Řasy co se děje v jezírku?

Na našem eShopu naleznete ekologické přípravky do jezírka proti řasám na bázi bakterií - SCD Pond . V následujícím článku si přečtěte, proč je použití bakterií v jezírku lépe a ekonomičtější než běžná jezírková chemie proti řasám.

V současnosti na trhu převládají přípravky do jezírek na bázi chemie - takzvaná jezírková chemie. Různí odborníci zmiňují pojmy jako zelené řasy, odstranění vláknitých řas, či "ničení řas".

Ale je vůbec správné hovořit o ničení a zabíjení? Nikdo se neptá, jak se řasy a sinice do jezírka dostali a proč se přemnožili - přičemž ty by měl být správný přístup. V tomto článku budeme věnovat ekologickým přípravkem do jezírek  - proti zeleným, hnědým, modrým a vláknitým řasám.

Když chceme odstranit problém s řasami v jezírku, musíme se na řasy dívat pouze jako na důsledek a hledat příčinu vzniku přemnožení řas - ať už jsou to jednobuněčné zelené řasy nebo vláknité řasy, rostoucí od dna. Samotná přítomnost řas totiž není problém a jistá malá úroveň jejich populace je přirozená a žádaná - třeba si přece uvědomit, že řasy fotosyntézou okysličují vodu a spotřebovávají nadměrné rozpuštěné živiny ve vodě. Jak tedy zasáhnout proti řasám, když se přemnoží?

Řasy v jezírku vznikají hlavně během léta - potřebují tedy ke svému růstu slnenčné světlo a teplou vodu. Přirozeně, nežijí jen ze světla, ale potřebují i ​​živiny. A tady jsme u kamene úrazu - živiny. Jak snížit úroveň živin bez vyměňování vody tak, aby jejich úroveň nepředstavovala příčiny vzniku řas. Hovoříme zejména o amoniaku, dusitanů a dusičnanů. Jejich zdrojem je v první řadě nesprávný biologický rozklad detritu - čili bahna.

Vodní ekosystémy jsou velmi náchylné na usazování bahna - děje se to tak v malých zahradních jezírkách, jakož i v rybnících či jezerech. Rovnováha těchto ekosystémů je velmi často narušena vnějšími vlivy, jako jsou kyselé deště, chemie, či umělé hnojení. Problém tedy spočívá v rozkladu organické hmoty. Ta se v ekosystému bude rozkládat za každých okolností. Pokud se však rozklad neděje správně a úplně, mluvíme o mineralizačním rozkladu. Mineralizací vznikají anorganické formy dusíku, převážně dusičnany nebo amoniak - čpavek , které jsou doslova jako hnojivo okamžitě přístupné řasám! Mineralizace je tedy anorganický - neúplný, nedokončený rozklad organické hmoty. UV lampy tomutu procesu navíc jen napomáhají!

Řešením je pravidelné a preventivní používání bakterií do jezírka . Bakterie jsou fermentační organismy - to znamená, že organicky rozkládají a spotřebovávají organickou hmotu. Organickou dekompozici podobnou kompostování rozkládají úsad, bahno a kaly na dně jezírka. Kal tedy není třeba pracně vysávat ani jinak invazivní vyčerpávat, protože ho bakterie zkompostujeme - organicky rozloží. Kromě toho rozloží i kal ve vznosu, čili rozpuštěný plovoucí kal, který způsobuje neprůhlednou špinavou vodu. Proto představují startovací bakterie vynikající péči o čištění jezírka, hlavně s cílem rozkladu bahna a tím i odstranění řas.

Zjisti více

Přečtěte si také, jaký je rozdíl mezi přípravky, které obsahují pouze  enzymy a bakteriemi .

A co se stane s přemnoženými řasami? Jednoduše řečeno, zemřou hlady a nezůstane po nich nic, protože jejich biologické zbytky bakterie rozloží. Pěkně čistě a přirozeně.

Jezírko není bazén, ale ekosystém. Jezírková chemie je nepřirozená, protože odstraňuje jen důsledky, nikoli příčinu vzniku řas. Používáním chemie do jezírka jen tiskneme problém před sebou a dříve či později se nám jezírko i tak zariasi a zakalí.

Mnohem škodlivější jsou ale UV lampy - protože ty zabíjejí všechny mikroorganismy. Neselektujú je na dobré nebo špatné. Spolu s řasami zabijí i dobré mikroorganismy, které nám mohly pomoci s rozkladem organických nánosů a bahna v jezírku.

UV lampa a chlor jsou jediné dvě věci, které jsou zcela neslučitelné s aplikací probiotických přípravků SCD do jezírka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze