Kategorie
 
 
 
 
 

Význam vodních rostlin v jezírku

Správně zvolené rostliny do jezírka jsou základním předpokladem pěkného a čistého jezírka. Jejich úkolem je nejen dotvářet celkový vzhled jezírka, ale i spotřebovávat nadměrné živiny rozpuštěné ve vodě a samozřejmě okysličovat vodu.

Filtrační nebo podvodné rostliny jsou ty, které jsou celým svým tělem pod vodou. Častokrát mají velmi slabé kořeny, které jim slouží jen k uchycení se o dno. Přestože nemají velmi estetickou funkci, jejich význam je nezastupitelný. Tyto rostliny jsou významným zdrojem vodního kyslíku. Kromě toho čerpají živiny z vody celým svým povrchem a tím čistí vodu od rozpuštěných živin. Tím vlastně obírají o živiny jinou, nežádoucí součást jezírka - řasy. Řasy v jezírku tak vlastně hladoví. Mezi takové rostliny patří různé druhy stolístkov.

Další významnou skupinou rostlin v boji proti řasám jsou plovoucí vodní rostliny. Tyto sice nejsou významných zdrojem kyslíku, ale zato jsou velmi estetické a hlavně plní další důležitou funkci v boji proti řasám - svými velkými plochými listy zastiňují vodní hladinu. To má za následek nejen méně světla pro růst řas, ale i menší přehřívání vody v jezírku.

V praxi je velmi běžné, že navzdory všem opatřením, je jezírko stále plné řas. Tento stav je velmi běžný hlavně při nových jezírkách. Ani správná architektura jezírka, složení rostlin, vhodné množství ryb nepomačkali růst řas v jezírku a jeho špinavá voda vypadá nevábně. Jako jezírko stárne, získává jistou samoregulační, samočisticí schopnost. Dokud se tak stane, je namístě zabývat se vhodnými přípravky proti řasám v jezírku.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze